viemäriremontti

Viemäriremontti omakotitaloon – Tiedätkö miten se vaikuttaa kotivakuutukseesi?

Moni ajattelee virheellisesti, että viemäriremontti omakotitaloon maksaisi lähemmäs 35 000 € ja olisi kestoltaan viikkoja tai jopa kuukausia. Totuus on kuitenkin se, että nykyaikaisella viemärin sukituksella omakotitalon viemäriremontti esimerkiksi 120 neliön omakotitaloon on hinnaltaan vain n. 12 000 €. Kotitalousvähennyksellä summa pienenee entisestään. Sukituksen kestokin on ainoastaan 3 päivää!

Viemäriremontti on syytä tehdä 30-50 vuoden välein hieman tilanteesta riippuen, ettei vesivahinkoja pääse syntymään. Se, miten kauan edellisestä viemäriremontista on aikaa, vaikuttaa suoraan siihen, miten vakuutusyhtiö maksaa korvauksia vesivahingon sattuessa.

Lue tämä blogi, niin opit, milloin vakuutus yleisesti korvaa sattuneet vesivahingot.

Vesivahingot Suomessa

Suomessa tapahtuu päivittäin n. 100 vesivahinkoa. Vuosittain siis yli 36 000. Näistä syntyi vakuutusyhtiöille vuonna 2017 kuluja yli 170 000 000 €. Eli lähes puolimiljoonaa euroa joka päivä.

Summa kuulostaa hurjalta – ja sitä se onkin. Iso osa vesivahingoista voitaisiin välttää hyvissä ajoin tehdyllä viemäriremontilla sekä puhtaalla maalaisjärjellä:

  • älä jätä astianpesukonetta pyörimään tyhjään taloon
  • asenna vuotokaukalot kylmälaitteiden sekä pesukoneiden alle
  • tarkista laitteiden liitokset säännöllisesti, etteivät ne pääse vuotamaan
  • vaihda pesukoneiden poistoletkut mieluiten 5 vuoden välein

Viemäriputkistosta johtuvien vesivahinkojen riski alkaa kasvaa merkittävästi, kun putkiston ikä ylittää 30 vuotta ja jos tuona aikana ei ole tehty viemäriremonttia. Tyypillinen kohde omakotitalon viemäriremontille onkin n. 40–50-vuotias omakotitalo, jonka putkistoa ei ole remontoitu tai sukitettu tuona aikana kertaakaan.

Yleensä vesivahinko alkaa tuollaisessa talossa tihkuvuotona, jolloin sitä on vaikea huomata. Putkiston liitoskohdat ovat saattaneet esimerkiksi alkaa syöpymään hiljalleen tai lattiakaivosta on tullut epätiivis. Näin vesi alkaa kertymään rakenteisiin hiljalleen ja huomaamattomasti.

Entistä vaarallisemmaksi tilanteen tekee se, että 40–50 vuotta vanhat putkistot pysyvät kasassa joistain kohti ainoastaan rasvalla. Luit ihan oikein – ainoastaan rasvalla, jota putkisto on kerännyt vuosien saatossa seinämiinsä.

Tällainen tilanne voidaan havaita ainoastaan kahdella tavalla:

  1. Suorittamalla viemärin kuvaus ja korjaamalla ongelma ajoissa
  2. Huomaamalla joku päivä valtavat vesivahingot, kun osa omakotitalon viemäriputkistosta on romahtanut

Molempien kohtien lopputulos on viemäriremontti. Ero on kuitenkin siinä, että ensimmäisessä vaihtoehdossa remontti voidaan toteuttaa nopeasti ja edullisesti sukittamalla. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa täytyy tehdä kallis ja pitkäkestoinen viemäriremontti, jossa putkistoa uusitaan ja maata sekä asunnon rakenteita joudutaan piikkaamaan auki.

Lue lisää omakotitalon viemärin sukituksesta

Omakotitalon viemäriremontin vaikutus siihen, mitä vakuutus korvaa vesivahingon sattuessa

Siihen, miten vakuutus korvaa vesivahingot vaikuttavat yleisesti se, miten ennustettavissa kyseinen vahinko oli ja että oliko vahinko ”aiheutettu itse”.

Monesti vakuutusyhtiö katsoo, että jos omakotitalon viemäriremonttia ei ole tehty yli 50 vuoteen, niin korvaussummasta vähennetään jopa 50 %. Sääntö pätee usein myös äkillisissä tapauksissa, koska putkiston katsotaan olevan niin heikossa kunnossa 50 vuoden korjaamattomuuden jälkeen, että vesivahinko on osittain aiheutettu itse.

Monella vakuutusyhtiöllä 100% korvaus on voimassa, kun viemäriremontista on kulunut 0-30 vuotta. 30 vuoden jälkeen korvaussummasta aletaan vähentämään tiettyjä prosenttimääriä vakuutusyhtiöstä riippuen.

Toki myös remontin tehneellä yrityksellä on erilaisia takuita. Esimerkiksi meillä Suomen Vesiturvalla on 5 vuoden 100% asennustakuu, jonka aikana korvaamme kaikki sellaiset ongelmat, jotka ovat johtuneet esimerkiksi virheellisestä työskentelystä. Lisäksi kaikilla materiaaleillamme on 30 vuoden materiaalitakuu.

Huomaathan vielä, että vakuutusasiat vaihtelevat aina vakuutusyhtiöiden mukaan ja ovat täysin sopimuskohtaisia. Tilanteet ovat myös aina tulkinnanvaraisia. Tällä blogilla halusimme enemmänkin tuoda tietoosi sen, että ”kyllä vakuutus korvaa, jos jotain sattuu” ei pidäkään aina täysin paikkaansa.

Jos edellinen omakotitalon viemäriremontti on yli 30 vuoden takainen, niin suosittelemme ensimmäisenä toimena suorittamaan maksuttoman viemärin kuvauksen ilman jatkositoumuksia. Sen avulla saat tärkeää tietoa siitä, millaisessa kunnossa viemärinne ovat, ja voit nukkua yösi paremmin.

Haluan maksuttoman viemärin kuvauksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *