Me Suomen Vesiturvalla kävimme internetin keskustelupalstojen kimppuun ja keräsimme sieltä yleisimmät epäluulot viemärin sukitukseen liittyen. Ennakkoluulojen kimppuun käy Suomen Vesiturvan toimitusjohtaja Lasse Kurtti.
“Sukka repeytyy, jos putki liikahtaa”
Putket eivät liiku sukituksen aikana eikä sukituksen jälkeen, vaan ne pysyvät alkuperäisillä paikoillaan. On ylipäänsä erittäin harvinaista, että putket liikkuisivat niin merkittävästi, että liike aiheuttaisi vahinkoa.
Repeytymistä ehkäisee myös sukitusputken elastinen materiaali. Jos puhaltaisimme sukitusputken esimerkiksi nurmikolle, ja antaisimme sen kuivua vaadittavan ajan, voisi sukitusputken päällä pomppia.
“Putki voi haljeta”
Ennen vuotta 1970 rakennetuissa taloissa on pääsääntöisesti valurautaputket, jotka ovat nyt käyttöikänsä päässä. Hapristuneiden rautaputkien seinämissä on lähes poikkeuksetta reikiä ja halkeamia, joita asukas ei voi omin silmin havaita. Vuodotkaan eivät paljastu, sillä putket kulkevat usein talon alla, piilossa katseilta.
Sukituksessa reikäisen tai haljenneen putken sisälle puhalletaan sukitussukka, joka kuivuessaan muodostaa uuden putken vanhan sisälle. Sukitus ei siis halkaise putkea, vaan päinvastoin saneeraa vanhan rikkinäisen putken kuntoon.
“Ryppyyn jäänyt putki aiheuttaa tukoksen”
Jos asennuksessa sukkaan tulee ryppyjä, eikä niitä hiota pois, ne voivat tukkia viemärin. On asentajan ammattitaidosta kiinni, että hän osaa valita tismalleen putkeen sopivan sukan sekä huomioida olosuhteiden, kuten lämpötilan, vaikutuksen asennukseen.
Meillä Suomen Vesiturvalla putkisto kuvataan aina sukituksen jälkeen. Näin voidaan varmistaa, että sukka on asettunut kunnolla, eikä ryppyjä ole.
“Putkien risteyskohtia ei saada tiiviiksi / haaraliitoksiin syntyy riskialttiita kohtia”
Suomen Vesiturvalla on mentelmäsertifikaatti, joka määrittää tarkasti sen, kuinka haaraliitokset tulee sukittaa. Sertifikaatti edellyttää, että risteyskohdissa käytetään haaravahvikkeita eli risteyksen muotoisia sukkia.
Haaraliitosten asianmukainen sukittaminen on ammattilaisen työtä, joka vaatii sekä aikaa että tarkkuutta. Laskennallisesti voidaan sanoa, että haaravahvikkeiden käyttö lisää asennusaikaa noin 25 %. Asianmukainen sukittaja käyttää aina haaravahvikkeita ja kertoo tämän myös asiakkaalle.
“Sujutettu sukka vuotaa / vettä pääse sukan ja vanhan putken väliin”
Sukka voi vuotaa, jos asentajalla ei ole sukitukseen vaadittavaa ammattitaitoa. Ammattitaitoinen asentaja hallitsee eritoten haastavien rakenteiden (=viemärit ja risteyskohdat) sukituksen niin, että rakenne on tiivis eikä vuoda.
Sukituksen lopputulos on asentajan ammattitaidosta kiinni. Suomen Vesiturvalla on sekä menetelmäsertifikaatti sukitukseen että jokaisella asentajalla viemärisaneeraajan henkilösertifikaatti. Tämä tarkoittaa sitä, että puolueeton kolmas osapuoli on todentanut, että Suomen Vesiturvan suorittama sukitus toteutetaan vaadittavin taidoin ja määräyksin.
“Sukitus ei korjaa rakenteellisia ongelmia”
Jos esimerkiksi kylpyhuoneen viemäriputkien kaadot ovat vinksallaan, ei sukituksella niitä voida oikaista. Sukittamalla ei voida myöskään korjata totaalisesti sortunutta putkea, vaan romahtanut kohta on tällöin kaivettava esiin ja korjattava asianmukaisesti. Tällöin voidaan kuitenkin hyödyntää hybridi-menetelmää, jossa romahtaneet osat korjataan perinteisesti, ja muu putkisto sukitetaan.
Jäikö vielä jokin asia epäilyttämään tai onko mielessäsi vielä kysymyksiä? Lue lisää sukituksesta täältä tai ota yhteyttä niin jatketaan keskustelua.