Kolme faktaa kotitalousvähennyksestä

Kiinteistön- tai kodinomistajan on mahdollista ennakoida suuriakin remontteja vastuullisella  kiinteistönhoidolla. Remontti- ja kunnossapitotöitä ei kuitenkaan tarvitse osata tehdä itse. Kotitalousvähennys on omatoimiseen kiinteistön kunnossapitoon kannustava verohelpotus, jonka avulla kotitaloudet voivat ostaa tarvittavaa palvelua suoraan asiantuntijalta. 

1. Kotitalousvähennystä voi hyödyntää sekä palveluiden ostamiseen että työntekijän palkkaamiseen

Kotitalousvähennyksen suuruus remontointi eli perusparannus ja kunnostustöissä on vuonna 2024 maksimissaan 2250 € / henkilö / vuosi. 

  • Palveluita yritykseltä ostettaessa vähennys on 40 % työn osuudesta.
  • Työntekijän palkkauksessa vähennys on 15% palkasta sekä palkan sivukulut. 
  • Omavastuu 100 € / henkilö / vuosi.

Palvelua voi ostaa vain ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä. Vähennystä saa vain työhön liittyvistä kuluista, ei siis materiaaleista, tarvikkeista tai matkakuluista.

2. Kotitalousvähennystä saa oman kodin, vapaa-ajan asunnon sekä oman tai puolison vanhempien asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin

Verovähennyksen voi hyödyntää siis myös oman kodin ulkopuolella, kunhan asunto tai vapaa-ajan kohde ei ole muussa kuin kotitalousvähennykseen oikeuttavassa käytössä. Jos asunto on siis sijoitus-, vuokraus- tai elinkeinokäytössä, vähennystä ei voi saada.

Verovähennyksen hyödyntäminen isovanhempien tai appivanhempien kodissa tai vapaa-ajan asunnossa edellyttää, että remontin kustannuksista huolehtii kotitalousvähennystä hakeva henkilö. 

3. Kotitalousvähennykseen oikeuttavat kulut voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen.

Kotitalousvähennyksen hakemisesta tulee huolehtia itse. Helpointa on, että ilmoitat kulut heti, kun maksat vähennykseen oikeuttavan laskun. Ilmoituksen voit tehdä joko OmaVerossa tai paperisella lomakkeella, ja tiedot kohdistuvat seuraavaan veroilmoitukseen. 

Nopeimmin kotitalousvähennyksen saa käyttöön, jos ilmoittaa syntyneet kulut verokortille. Tällöin veroprosenttisi voi pienentyä. Ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa tai puhelimitse.

Unohtuiko kotitalousvähennyksen hakeminen?

Veroilmoitukseen tiedot pitää ilmoittaa viimeistään silloin, kun saat esitäytetyn veroilmoituksen tarkastettavaksi. Jos ilmoitus unohtuu, voit kolmen vuoden ajan hakea oikaisuvaatimusta verotukseesi.

Lue muita artikkeleita