LVI-sanasto – ota LVI-alan termistö haltuun

Lukemattomat suomalaiset mieltävät viemäriremontin ja putkiremontin toistensa synonyymeiksi. Kun aiheeseen yrittää perehtyä tarkemmin verkossa, törmää usein termien sekamelskaan. Linjasaneeraus, lämpöverkkoremontti, sukitus… Mistä ihmeestä on kyse?

Moni putki- tai viemäriremonttia suunnitteleva perehtyy aiheeseen etsimällä tietoa ja kokemuksia verkosta. Kokosimme kiinteistöjen vesijärjestelmiin liittyvät käsitteet selityksineen helpottamaan aiheeseen perehtymistä ja auttamaan alkuun.

LVI-sanasto

Käyttövesiputkisto: Käyttövesiputkisto vastaa rakennuksen tai kiinteistön sisään tulevasta vedestä. Käyttövesiputkistoa pitkin esimerkiksi raikas juomavesi kulkeutuu vesijohtoverkostosta kodin erilaisiin vesipisteisiin, kuten hanoihin. 

Viemäri: Viemäriputkisto käsittelee talosta pois lähtevää vettä eli jätevettä. Käytetty ja siis puhdistusta vaativa vesi kulkee viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle

Käyttövesiputkiremontti: Käyttövesiputkiremontissa uusitaan tai korjataan kiinteistön käyttövesiputkisto. Vanhat metalliset ja siten helposti ruostuvat putket korvataan kestävillä komposiittiputkilla.

Viemäriremontti: Viemäriremontissa kiinteistön jäteveden kuljetuksesta vastaava viemäriputkisto uusitaan kokonaan tai korjataan. Putkiston uusiminen tarkoittaa sitä, että kiinteistön rakenteita puretaan, jotta viemäriputket voidaan vaihtaa täysin uusiin. Korjauksessa vanha viemäriputkisto saneerataan esimerkiksi pinnoittamalla tai sukittamalla.

Lämpöverkkoremontti: Lämpöverkkoremontissa uusitaan talon lämmitysjärjestelmä eli lämminvesivaraaja, putket sekä tarvittaessa myös vesikiertoiset patterit. 

Putkiremontti: Putkiremontilla tarkoitetaan saneerausta, jossa uusitaan tai kunnostetaan kiinteistön viemäri-, käyttövesi- ja lämmitysputkisto. Putkiremontin yhteydessä voidaan uusia myös märkätilat eli wc:t ja kylpyhuoneet (eristeet, laatoitus, kalusteet, sähköt). 

Linjasaneeraus: Linjasaneerauksella tarkoitetaan yleensä putkiremonttia. 

Perinteinen putkiremontti: Perinteisellä putkiremontilla viitataan saneerauksen tekotapaan, jossa kaikki viemäri-, käyttövesi- ja lämmitysputkistot uusitaan, usein vanhoille paikoilleen. Perinteinen putkiremontti on se sykettä nostattavin saneerausmuoto pitkän kestonsa, kulujensa sekä sijaisasuntotarpeensa vuoksi.

Pinnoitus: Pinnoitus on ns. vaihtoehtoinen putkiremontin menetelmä, jossa olemassa oleva ja riittävän hyväkuntoinen putkisto pinnoitetaan uudelleen ruiskuttamalla tai harjaamalla vedenpitävällä pinta-aineella. Pinnoitusmenetelmiä on useita, ja niiden valintaan vaikuttavat putkiston kunto, hinta sekä toivottu käyttöikä.

Sukitus: Sukitus on pinnoitusmenetelmä, jossa viemäri- tai vesiputkeen puhalletaan epoksilla kyllästetty huopasukka. Sukka kovettuu itsestään muutamassa tunnissa, jolloin vanhan putken sisään syntyy uusi, kestävä ja ehjä muoviputki.

Putki- ja viemäriremontteihin liittyvä termistö on luotu kuvaamaan asioita ja ilmiöitä, mutta arjessa vastaan tulevat tilanteet harvoin mahtuvat täsmälleen näiden määritysten sisälle. Tällöin pätee sama kuin elämässä noin yleensäkin, ongelmiin voi olla monta vaihtoehtoista ratkaisutapaa.

Mistä putkisto-ongelmiin törmännyt sitten tietää, mikä avuksi?

Lue eri mahdollisuuksista täältä tai käänny asiantuntijamme puoleen.

Lue muita artikkeleita