Tiedätkö, mitä eroa on viemäriremontilla ja putkiremontilla?

Jos et ennen tätä blogia tiennyt mitä eroa on viemäriremontilla ja putkiremontilla, niin ei se mitään – et ole yksin! Lukemattomat suomalaiset mieltävät viemäriremontin ja putkiremontin toistensa synonyymeiksi, mutta tässä kohtaa varmasti jo osaat epäillä, että asiahan ei ole aivan näin.

Putkiremontin ja viemäriremontin erot:

  • Putkiremontti koskee käyttövesiputkistoa, joka huolehtii talon sisään tulevasta vedestä, kuten raikkaasta juomavedestä.
  • Viemäriremontti koskee viemäriputkistoa, joka käsittelee jätevesipuolta eli talosta pois lähtevää jätevettä.

Vaikka itse termi viemäriremontti saattaa olla useille tuttu, on kuitenkin remontin toteutustapa viemärin sukitus jo kasvattanut suosiotaan ja termi tunnetaan laajalti. Putkiremontista voidaan puhua myös käyttövesiremonttina ja ompahan olemassa myös sellainen remontti kuin linjasaneeraus, jossa uusitaan käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputket, sekä usein myös märkätilat.

Viemäriremontin ja putkiremontin sekoittaminen keskenään ei kuitenkaan ole epätavallista, sillä kaikista yllä mainituista remonteista saatetaan puhua hämmentävästi putkiremonttina. Kannattaa siis olla tarkkana ja ottaa selvää, mitä remontteja esimerkiksi ostettavassa talossa tai asunnossa on todellisuudessa tehty.

Viemärin sukitus on uusi, helpompi tapa tehdä viemäriremontti

Viemärin sukittaminen on nykyaikainen menetelmä viemäriputkistojen eli talon jätevesiputkien saneerauksessa. Muihin viemärin saneeraukseen käytettäviin menetelmiin verrattuna sukitus on kustannustehokas, asukkaalle vaivaton ja pitkäikäinen menetelmä huonokuntoisen viemäriputkiston elvyttämiseen. Viemäreiden käyttöikä on noin 50 vuotta, jonka jälkeen viimeistään on viemäriremontin aika.

Kun viemäriremontti ja viemärin saneeraus toteutetaan sukittamalla, ei remontti ole perinteinen monen viikon mörkö, vaan asiakas voi jopa asua asunnossaan viemäriremontin ajan. Unohtamatta tietenkään sitä, miten paljon edullisempaa viemäriremontin teko on sukittamalla muihin menetelmiin verrattaessa.

Viemärin sukitus vai pinnoitus? Lue menetelmien eroista!

Viemärin sukitus
Viemärin sukitus hoituu pintoja rikkomatta.

Putkiremontti eli käyttövesiremontti kuuluu myös talon elinkaareen

Kuten aiemmin totesimme, viittaa termi putkiremontti käyttövesiputkiston saneeraukseen, eli sitä voidaan kutsua myös käyttövesiremonttina. Käyttövesiputkissa kulkevan veden paine ja koostumus (kuten kovuus ja erilaiset mineraalit) laittavat putkiston koetukselle. Putkiremontti on hyvä tehdä hiukan ennakoivasti, jotteivat rakenteissa piilossa olevat putket ala vuotaa salakavalasti ja pääse aiheuttamaan mittavia vahinkoja pidemmällä aikavälillä.

Käyttövesiputkien keskimääräinen käyttöikä on noin 26 vuotta, joka tarkoittaa sitä, että kaikki ennen 1990-lukua rakennetut talot ovat jo remontin tarpeessa.

Putkiremontti on viemäriremonttia pitkäkestoisempi ja työläämpi projekti, jonka aikana taloon ei tule käyttövettä, eli sijaisasunto on usein ainut vaihtoehto remontin aikana. Käyttövesiremontin kesto vaihtelee talotyypistä riippuen viikoista kuukausiin. Esimerkiksi omakotitalojen putkiremontti kestää enintään muutaman viikon, jonka jälkeen käyttövesiputkisto on taas moitteettomassa kunnossa seuraavat pari vuosikymmentä.

Ilmainen viemärikuvaus auttaa reagoimaan ajoissa

”Pois silmistä pois mielistä” pätee liian usein myös talon putkistoihin, sekä käyttövesiputkistoon että viemäriputkistoon. Omissa oloissaan talon rakenteissa ikääntyvää ja kuluvaa putkistoa ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä jos esimerkiksi läpi ruostuva tai muuten heikentynyt putki alkaa päästää vettä talon rakenteisiin, onkin äkkiä käsissä kosteusvaurioiden kanssa painiminen.

Kun talolla alkaa olla ikää tai jos et ole ihan varma koska sinne on viimeksi tehty putki- tai viemäriremontti, kannattaa tilata täysin ilmainen viemärin kuvaus. Näin saat varmaa tietoa putkiston kunnosta ja ammattilainen osaa kertoa remontin ajankohtaisuudesta.

Lue muita artikkeleita