Putkiston kuntotutkimus kertoo, koska viemäriremontti tai putkiremontti on ajankohtainen

Edellisessä blogikirjoituksessamme kerroimme viemäriremontin ja putkiremontin eroista. Tässä blogissa pureudutaan putkiston kuntotutkimukseen, jotta osaat varautua sekä viemäri- että putkiremonttiin ajoissa ja säästyt ikäviltä yllätyksiltä.

Käyttövesi- ja viemäriputket eivät kestä ikuisesti, ja vanhoissa putkistoissa piilee usein vesivahingon vaara. Putkiston kuntotutkimuksella saadaan selville putkien todellinen kunto ja pysytään kartalla siitä, koska putkiremontti tai viemäriremontti olisi hyvä tehdä.

Putkiston kuntotutkimus estää vahingot ja säästää pitkän pennin

Talon rakenteisiin kätketyt putket unohtuvat usein arjen keskellä – sitä mitä ei näe, ei myöskään mieti. Putket ja niiden kunto muistuvatkin liian usein mieleen vasta, kun ongelmia alkaa jo ilmetä; viemärit eivät vedä, vedenpaine ei pysy tai sisäilman kanssa alkaa olla ongelmia. Vesi- ja viemäriputkien ongelmat voivat enteillä isoa remonttia ja suuria kuluja, minkä takia esimerkiksi asuntokaupoillakin putkiremontin tarve on yksi ensimmäisistä kysymyksistä mitä ostajan mieleen tulee.

Putkiston kuntotutkimuksen avulla voidaan ennakoida ja estää vesivahingot, kun remontit pystytään toteuttamaan putkiston ollessa vielä käyttökuntoinen. Kuntotutkimus kannattaakin tehdä aina ennaltaehkäisevästi; jos talolla on ikää yli 30 vuotta ja putkisto on alkuperäisessä kunnossa, on jo viemärikuvauksen aika, sillä putkien käyttöikä on noin 30–50 vuotta.

Toisin kuin putkiremontti tai viemäriremontti, on kuntotutkimus vielä kevyt ja nopea projekti – hinnasta puhumattakaan, sillä viemärin kuvauksen saat esimerkiksi meiltä Suomen Vesiturvalta täysin ilmaiseksi. Putkiston kuntotutkimuksen avulla huomataan jo olemassa olevat tai kehkeytymässä olevat riskitekijät, kuten reiät ja halkeamat, toivottavasti ennen kuin putkisto alkaa jo vuotaa rakenteisiin.

Milloin putkiston kuntotutkimus tulee tehdä?

Kuten kaikki kuntotutkimukset, myös putkiston kuntotutkimus on parhaimmillaan kun se on ennakoiva toimenpide. Käyttövesiputkiston keskimääräinen käyttöikä on noin 26 vuotta ja viemäriputkiston enintään 50 vuotta, joten 30-vuotiaalle talolle kannattaa hankkia lahjaksi putkien kuntotutkimus.

Putkisto saattaa toimia normaalisti vuodoista ja halkeamista huolimatta, joten arjessa putkiston huonoa kuntoa ei välttämättä huomaa. Ainut tapa selvittää putkiston kunto on viemäreiden kuvaus.

Putkiston kuntotutkimus on ajankohtainen, jos:

  • Talo on yli 30 vuotta vanha ja käyttövesiputkisto sekä viemäröinti on alkuperäinen
  • Viemärit menevät usein tukkoon
  • Viemärit vetävät huonosti
  • Viemäreistä tulee outo haju

Tilaa ILMAINEN viemärin kuvaus ja selvitä putkiston todellinen kunto

Putkiston kuntotutkimus menee pintaa syvemmälle – onko esimerkiksi viemäreillä kaikki edelleen ihan hyvin, vai lähestyykö remontti?

Putkiston kuntotutkimus on nopea toimenpide eikä sido mihinkään

Putkiston kuntotutkimus tehdään aina ammattilaisen toimesta. Ensin putket tutkitaan ulkoisesti, tarkistamme esimerkiksi miten viemärit vetävät. Suurin (ja tärkein) osa putkista sijaitsee kuitenkin näkymättömissä talon rakenteissa, joten pinnallisen tarkistamisen jälkeen laskemme kameran viemäriin.

Viemärin kuvaus on nopea, noin tunnin kestävä toimenpide, jossa koko talon putkiston kunto tarkastetaan reaaliaikaisen videokuvan avulla. Kuvaukseen käytetään kaapelin päässä olevaa erikoiskameraa, joka ujutetaan viemäriin. Kuvauksen aikana monitorista näkyy putkissa olevat mahdolliset halkeamat, tutkokset ja vuotokohdat. Kuvauksen jälkeen LVI-ammattilaisemme arvioi videokuvan perusteella putkiston kunnon ja remontin tarpeen. Jos remontti on ajankohtainen, voimme myös jättää tarjouksen viemäriremontista samalla käynnillä.

Mikäli viemäriputkistoon on jo ehtinyt tulla halkeamia ja vuotokohtia, tulee ne korjata mahdollisimman pian, ettei suurempaa vahinkoa ehdi sattua.

Harva asia on ilmainen, mutta viemärin kuvaus on! Tilaa putkiston kuntotutkimus ja pyydä samalla käynnillä tarjous esimerkiksi viemärin sukituksesta, jos remontti osoittautuu ajankohtaiseksi.

Lue muita artikkeleita