Tukkeutuneen viemärin avaus ja puhdistus

Onko lavuaarisi tai lattiakaivosi viemäri tukossa? Tässä tekstissä kerromme, miten voit itse ratkaista yleisimmät ongelmat viemärin kanssa sekä pitää huolen siitä, että talosi viemäriputket pysyvät puhtaana ja kunnossa.

Tukkeutuneen viemärin avaus – 3 vinkkiä, miten voit huoltaa viemäriä itse

Tukkeutunut viemäri on yksi yleisimpiä viemäriongelmia kotitaloudessa. Tukos aiheuttaa sen, että viemäri ei vedä joko ollenkaan tai se vetää tosi hitaasti. Tukos voi aiheuttaa myös sen, että viemäristä nousee asuintiloihin epämiellyttävää hajua. Viemärin avaus voi onnistua monella eri konstilla.

 1. Viemäripumppu

Viemäripumppu tai karhupumppu (”imukuppi”) on työkalu, jolla viemärin avaaminen on monesti helppoa. Pumpulla viemäri avataan asettamalla pumppu avattavan viemäriaukon (esim. lavuaarin tai vessanpöntön) päälle tiiviisti ja toistamalla varovasti pumppaavaa liikettä (paina -> vedä). Pumpun käytössä on oltava varovainen ettei aiheuta vahinkoa. Pumppaus ei saa olla liian voimakasta esim. lavuaarin yhteydessä. Lisäksi vanhat ja heikot putket ovat herkempiä vesimamassojen liikuttelulle. Myös hygieniasta on syytä pitää huolta aina viemäriä avatessa.

2. Kotisekoitus

Viemärin avaamiseen voivat toimia myös monet useimmista kodeista löytyvien luonnonmukaisten aineiden sekoitukset. Yksinkertaisimmillaan kuuman veden kaataminen voi auttaa. Lisäksi on monia sekoituksia, kuten ruokasooda + kuuma vesi, ruokasoodan ja etikan yhdistelmä tai ruokasuola + etikka. Näitä ohjeita on internet pullollaan!

3. Viemärinavaaja

Viemärin avaamiseen on kehitetty myös kaupasta ostettavia kemikaaliseoksia. Näiden teho saattaa jäädä kuitenkin vaisuksi, eivätkä kemialliset viemärinavaajat sovi kaikkiin tukoksiin. Tutustu viemärinavaajan käyttöohjeisiin huolellisesti ja ole varovainen aineen käytössä.

4. Ammattilainen

Silloin kun tukos on vakava, eikä sen avaaminen onnistu kotikonstein, kannattaa pyytää paikalle putkimies tai muu vastaava asian osaava huoltomies. Ammattilaisen osaamisella ja työkaluilla viemärin avaus onnistuu varmasti.

Hajulukon puhdistus

Yksi yleisimpiä viemärin tukoksia on lavuaarin hajulukon tukos. Sinne kertyy ajan mittaan usein hiuksia, rasvaa ja muuta likaa. Hajulukon puhdistustarpeen huomaa yleensä viimeistään siitä, ettei lavuaari enää vedä kunnolla. Hajulukkoja on erilaisia ja niiden kunto voi vaihdella, joten puhdistuksessa kannattaa noudattaa sopivaa varovaisuutta. Näin hajulukon puhdistus tapahtuu:

 1. Kannattaa aloittaa hajulukon puhdistus asettamalla ämpäri tai muu astia hajulukon alle valumia ja likaa varten. Puhdistuksessa on suositeltavaa käyttää kumihanskoja tai vastaavia suojakäsineitä.
 2. Avaa seuraavaksi hajulukon suojatulppa, yleensä kiertämällä sitä vastapäivään. Pidä tiiviste tallessa sekä erillinen puhdistusluukku jos sellainen on. Muista miten irroitat osat, jotta osaat laittaa ne takaisin paikalleen.
 3. Puhdista hajulukko sekä putket roskista ja liasta, kuten hiuksista. Puhdista myös putket. Voit käyttää puhdistukseen veden lisäksi esimerkiksi tiskiainetta ja harjaa. Kannattaa valuttaa lopuksi myös vettä lavuaarista putken läpi ämpäriin.
 4. Laita tiiviste ja hajulukko takaisin paikalleen. Tarkista samalla tiivisteen kunto.
 5. Varmista vettä valuttamalla, että hajulukko on oikein paikallaan eikä se vuoda.

Jos et ole varma osaatko irrottaa, puhdistaa ja laittaa paikalleen hajulukkoa, kannattaa pyytää ammattilainen tekemään työ puolestasi.

Lavuaarin hajulukon puhdistus kannattaa aloittaa asettamalla ämpäri tai vastaava astia sen alle.

Lattiakaivon puhdistus

Toinen yleinen ongelma viemärin kanssa on likautunut tai tukkeutunut lattiakaivo. Lattiakaivo kerää yleensä hiuksia, ihoa, rasvaa ja muuta likaa, joka aiheuttaa lattiakaivon tukkeutumisen tai sen, että se vetää huonosti. Tukkeutunut lattiakaivo voi alkaa haista kun liassa alkaa kasvaa homeita tai muita mikrobeja, jotka voivat vaikuttaa myös hengitysilman laatuun. Seisova tai tulviva vesi voi myös vahingoittaa märkätilaa ja aiheuttaa kalliin vesivahingon.

Näin puhdistat lattiakaivon:

 1. Varustaudu kumihanskoilla tai vastaavilla työhön soveltuvilla suojakäsineillä. Ota myös roskakori tai pussi lähelle roskia varten. Voit käyttää puhdistukseen myös pesuaineta ja -välineitä, kuten tiskiainetta ja harjaa.
 2. Nosta lattiakaivon ritilä irti. Puhdista irtoroskat pois ritilästä ja kaivosta, ja laita ne roskiin. Pese ritilä.
 3. Puhdista mahdollinen suodatin ja vaihda se jos tarpeen.
 4. Laske kaivoon puhdasta vettä ja pese se esimerkiksi pesuaineella harjaten.
 5. Puhdista tarvittaessa myös hajulukko.
 6. Aseta hajulukko ja ritilä takaisin paikalleen.

Ongelmien ehkäiseminen

Paras keino tukosten ja muiden viemäriongelmien ehkäisyyn on niiden oikeaoppinen ja huolellinen käyttö sekä säännöllinen puhdistus. Kannattaa välttää huuhtelemasta viemäriin mitään isompaa jätettä ja varsinkaan rasvaa tai öljyä. Rasva kerääntyy helposti putkistoon ja aiheuttaa tukoksia. Kotitaloudessa syntyvät jätteet on paras sijoittaa viemärin sijasta roskiin, esimerkiksi ruuantähteet biojätteeseen. Viemäriaukot, kuten yllämainitut hajulukot ja lattiakaivot, on myös syytä puhdistaa säännöllisesti.

Huolellisellakaan käytöllä viemäriputkien haurastumista ei voi välttää, vaan viemäriputkien käyttöikä on n. 30-50 vuotta, jonka jälkeen ne tulevat ikänsä päähän ja ovat tarpeen uusia. Putkisto voi toimia normaalisti myös vuodoista ja halkeamista huolimatta, joten putkiston huonoa kuntoa ei välttämättä edes huomaa. Paras ja ainoa varma tapa selvittää viemärin kunto on ammattilaisen tekemä viemärin kuvaus.

Ongelmia viemäriputkissa?

Toistuvat tukokset tai muut ongelmat viemärin kanssa voivat kertoa viemäriputkien heikentyneestä kunnosta. Jos viemäriputkesi ovat lisäksi jo yli 30 vuotta vanhat, on kuntotutkimus erityisen ajankohtainen. Tarkista viemäriesi kunto ja varaa ilmainen viemärin kuvaus täältä.

Voit halutessasi tehdä myös putkiesi riskiarvion ja selvittää viemäriremontin hinnan hintalaskurillamme.

Lue muita artikkeleita